Gözlemevi turunda, katılımcılarımız için “Gözlemevi Gezisi”, “Güneş Gözlemi”, “Ay Gözlemi”, “Gezegen Gözlemi” ve “Astronomi Konferansı” olarak tanımlanmış 5 farklı içeriğin farklı kombinasyonlarından oluşan 20 faklı etap hazırlanmıştır. Başvuru sırasında aşağıdaki 20 farklı etaptan birini tercih edebilirsiniz:
Gözlemevi gezisi, Gözlemevi yerleşkesinde bulunan, sergi, deney ve görsel sunumların bulunduğu alanlar ile tarihi teleskop binası gezisinden oluşan yaklaşık 2 saatlik bir programdır.
Etap başlangıcında, katılımcılar öncelikle gökyüzü ve gökyüzündeki cisimler, yıldızların oluşumu ve yıldızların yaşamlarının nasıl ilerlediği hakkında görsel sergilerle destekli bilgilendirme yapılıp, ardından süpernova patlaması ile oluşan kara deliklerin nasıl oluştuğu hakkında bilgilendirilecek ve lazer destekli bir similasyon ile kara deliklerde ışığın nasıl büküldüğü gösterisi yapılıp, bilgilendirilecektir. Etabın bir sonraki aşamasında, Foucault Sarkacı deneyi gösterisi yapılıp, Dünya’nın kendi ekseninde dönüp dönmediği ispatlanacaktır. Bir sonraki aşamada ise gerek ülkemizin ve Balkanlar’ın en büyük göktaşı sergisi gezilip, göktaşları tanıtılacaktır. Etabın son aşamasında, tarihi teleskop binası gezilecek ve teleskop tanıtılacaktır.
Teleskopla Gözlem İçerikleri:
Teleskop gözlemi, Gözlemevi yerleşkesinde açık alanda iki farklı teleskopla yapılacak olup her gözlem yaklaşık 1 saatlik bir programdır.
İki farklı teleskopla yapılacak gözlemlerden oluşmaktadır. Katılımcılar eğer gündüz programına katıldı ise Güneş ve Güneş lekeleri gözlemi yapılıp, optik sistemlerin gündüz kullanımı sırasında yaşanabilecek olası tehlikeler tanıtılacaktır. Katılımcılar gece programına katıldı ise, iki farklı teleskop ile program tarihinde gökyüzünde bulunan cisimlerin durumuna göre ya Ay ya da Gezegen gözlemi yapılacaktır. Dolayısıyla Güneş, Ay ve Gezegen olmak üzere birer saatlik 3 faklı gözlem seçeneği vardır.
Astronomi Konferansı
Astronomi konferansı, Gözlemevi yerleşkesinde katılımcıların isteği ve hava şartlarına göre açık alanda veya kapalı alanda ses ve görsel destekli sunum eşliğinde yapılacak olup, minimum 1 saatlik bir konferans/söyleşi programıdır.
Katılımcıların başvuru sırasında istekleri göz önüne alınarak, katılımcı tercihine göre kara deliklerden uzay araştırmalarına, Güneş Sistemi’nden uydumuz Ay ve Ay çalışmalarına, Güneş ve gezegen sistemlerinin oluşumundan evrenin yapısına, paralel evrenlerden uzayda yolculuğa kadar çok geniş bir kapsamdaki konuların birinde görsel ve ses destekli sunum ve söyleşi ile sunum sonunda katılımcıların merak ettikleri konularda sorularını dile getirdikleri soru-cevap kısmından oluşmaktadır.
GÖZLEMEVİ TUR ve ETKİNLİKLERİNE BAŞVURU İÇİN BİZİ ARAYINIZ: 0232 311 5415 / 0532 525 7919
Başvuruda tercih ettiğiniz tarihte, hava şartları kötüleşir ise karşılıklı görüşme ile yeni bir tarih belirleme fırsatı sunulacaktır.
ZİYARET ve GEZİ KURALLARI İÇİN TIKLAYINIZ